UN Women подржао пројекат Форума жена Пријепоља

UN Women подржао пројекат Форума жена Пријепоља

На свечаности поводом Међународног дана жена Агенција Уједињених нација за родну равноправност „UN Women“, у сарадњи са Европском унијом и Владом Србије, уручила је уговоре за пројекте шест женских невладиних организација, међу којима је и Форум жена Пријепоља, са пројектом „Жене и наслеђивање – патријархални обрасци и права“.

На свечаности уочи 8. марта уручени су уговори укупне вредности око 20 милиона динара за шест организација, које ће се бавити борбом против родних стереотипа. Овом приликом је речено да се стереотипи креирају од најранијег детињства, што утиче на све животне одлуке.

Стереотипи крећу од малих ногу и свака од нас видела би да су животне одлуке, понашања и активности биле одређене стереотипима. Наставља се у вртићима и играчкама којима се играју дечаци и девојчице. И траје и даље, јер знамо колико је притисак на жене које нису у традиционалним улогама, у стакленом плафону на послу и неплаћеном кућном раду, због којег не трошимо на своје слободно време на усавршавање, дружење – истакла је Милана Рикановић, Директорка UN Wоmen Србија.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је истакла да је једини стереотип који она прихвата чињеница да су жене одговорније и желе мир и стабилност.

Указано је и на симболику обележавања 8. марта у Кули Небојша, што указује на неустрашивост, а Заменица шефа Делегације ЕУ Матеја Норчич Штамцар је изразила солидарност са народом Украјине.

Истакнуто је да су жене те које могу да обезбеде стабилност и одговорност у времену кризе, као и да  стереотипи враћају корак уназад цело друштво.

Нема ниједне државе на свету која је родно равноправна. Много смо тога сви заједно радили у претходним годинама да створимо нормативне оквире и да вратимо родну равноправност као једну од најважнијих тема. Медији су нам веома важни у том процесу и представљају наше партнере у овој области”, рекла је Зорана Михајловић, председница Координационог тела за РР и потпредседница Владе Србије.

Удружење Форум жена Пријепоља је у свом пројекту акценат ставило на наслеђивање и указало на обичај да се жене свесно одричу својих имовинских права у корист мушких чланова породице. Кроз едукацију – семинаре, инфо сесије и медијске садржаје Форум жена Пријепоља ће радити на оснаживању жена да буду равноправне и престану да се одричу свог права на наследство. Такође, у оквиру овог пројекта, утицаћемо на ширу јавност да развије свест да мушка и женска деца имају једнака права, како бисмо створили просперитетну заједницу у којој су сви једнако третирани.

#zeneinasledjivanje #ravnopravne

Подели на мрежама

Повезани чланци