Завршни рачун буџета општине Пријепоље за 2018. годину – Уштеда или лоше планирање?

Завршни рачун буџета општине Пријепоље за 2018. годину – Уштеда или лоше планирање?

У прошлој години, укупна примања и приходи са пренетим неутошеним средствима у буџету општине Пријепоље износила су милијарду 20 милиона 588 хиљада динара. Расходи су за 109 милиона 223 хиљаде били мањи. Суфицит је последица тога што део планираних инвестиција у 2018. години које су уговорене нису у потпуности реализоване. О томе ће расправљати одборници и одборнице на седници заказаној за 26. јун, у оквиру разматрања предлога одлуке о завршном рачуну буџета општине Пријепоље за 2018. годину.

Највеће одступање од извршења буџета у 2018. години било код програма управљања саобраћајном инфрстаруктиром где није утрошено близу 164 милиона динара. Као главни проблем наводи се кашњење у потписивању уговора реконструкције пута за Сељашницу у износу од 112 милиона динара.

Укупно остварени приходи у прошлој години без пренетих средства, износлила су 911 милиона 365 хиљада динара. Више од половину остварених прихода чине средства са нивоа Републике, 53,7 одсто. Друга значајна ставка у приходима су порез на доходак и капиталне добитке, са учешћем од 31,3 одсто.

Мање од планираних, потрошено је средстава за рад Скупштине општине, председника општине, општинског већа, општинске управе. Нико од њих није потрошио више од 80 одсто планираних средстава. Више од 90 процената потрошено је средстава намењених за предшколско, основно и средње образовање. Средства за основно образовање су мање остварена за близу 16 милиона динара због кашњења израде пројектне документације за ОШ Владимир Перић Валтер ради реализације пројекта реконструкције школе и изградње базена и неуспелог тендера за изградњу основне школе у Душманићима.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *