Жене и наслеђивање – владавина патријархалних образаца

Жене и наслеђивање – владавина патријархалних образаца

Закони у Србији који уређују имовинске и наследне односе равноправно третирају жене и мушкарце. Међутим, од законских норми  јаче су обичајне патријархалне норме. Мушкарци и даље доминирају међу власницима земљишта и непокретности, нарочито у руралним подручјима. Жене су власнице 25,6 % непокретности у Србији и сувласнице  у 12,8% непокретности у заједничкој својини,  подаци су Републичког геодетског завода. У оквиру пројекта „Жене и наслеђивање“, чланице Форума жена Пријепоља су разговарале  о искуствима жена Чајетине кад је у питању наслеђивање.

Поражавајућа је чињеница да се жене свесно одричу својих имовинских права, посебно када је реч о наслеђивању у корист мушких чланова уже породице а све зарад мира у породици, чак и због страха да ће бити искључени из свих породичних токова ако се усуде да истакну да имају иста права као и мушки чланови породице. Нажалост, таква ситуација се преноси са генерације на генерацију.

Најважније је то да жене треба да имају нешто своје, али не по цену да се узме нешто од брата. По мом мишљењу боље је да жене буду обезбеђене у кући у којој се удају. Значи да у кући у којој живе и раде 10, 20 или више година, да имају нешто своје. Да не буде наследство само супругу или да буде све од свекра и свекрве, већ да буде нешто и на име жене која проводи живот у тој кући и ради – каже Јелена Митровић из Чајетине.

Према резултатима пољопривредног пописа из 2012. године,  само 18,1% пољопривредног земљишта је у власништву жена, али се углавном ради о парцелама мањим од 2 хектара.

Подаци такође говоре да је овакав образац наслеђивања, да мушки потомци углавном добијају имовину, присутан када је у питању расподела родитељске имовине и у том случају жене се у скоро 50 одсто случајева одричу у корист свог брата, 13 одсто у корист синова и само 2 одсто у корист својих ћерки – истакла је чланица Форума жена Пријепоља Љубинка Љујић Томашевић.

 Због овакве праксе, жене се често доводе у ситуацију да немају имовину, што их чини економски зависним од својих партнера или других чланова породице.

Знамо да имамо право на равноправно наслеђивање. Постоји тај патријархални образац, где се жене одричу у корист браће. У неким случајевима је то добро, а у неким није и то не може да се посматра генерализовано, него се разликује од случаја до случаја, зависи од животних ситуација. Мислим да оно на чему треба инсистирати и о чему треба причати јесте договор – каже Јасмина Костић из Криве Реке, док Јелена Митровић сматра да је лепо оставити мушком потомку у наслеђе кућу и имовину ако имају могућности да обезбеде и женско дете, јер, како каже, ипак су то наша деца, без обзира да ли је у питању мушко и женско.

Пракса везана за наслеђивање такође представља проблем са ефектима на родну равноправност, јер мали број жена стиче имовину наслеђивањем. Економска зависност сама по себи повећава ризик од доживљавања неког облика насиља.

Наш циљ јесте да женама у Златиборском округу, односно женама које живе и у сеоским срединама, ширимо причу која је важна, а тиче се промене тих образаца понашања – додаје Љубинка Љујић Томашевић.

Путем медија, едукације жена  и састанака Форум жена Пријепоља ће у наредном периоду информисати ширу јавност о овој осетљивој теми која захтева посебну пажњу  управо због патријахалних образаца. У циљу успостављања родне равноправности треба се супротставити традиционалним, патријахалним обрасцима и примењивати законске норме у наслеђивању.

#zeneinasledjivanje #ravnopravne

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци