Жене у МЗ Ивање: Мења се свест о наслеђивању

Жене у МЗ Ивање: Мења се свест о наслеђивању

На почетку Закона о наслеђивању који је донесен 1955. године стоји: „Грађани су, под истим условима, равноправни у наслеђивању. Мушка и женска лица равноправна су у наслеђивању. Међутим, упркос законом гарантованој равноправности, жене су се у више од 80 случајева одрицале свог наследног дела у корист мушких сродника. Данас је тај проценат 36 одсто. Колико се друштвена ситуација променила и који фактори утичу на наслеђивање, била је једна од тема о којој смо разговарали са женама из месне заједнице Ивање.

Наслеђивање је веома комплексна тема која је условљена низом различитих фактора, од конкретне породичне ситуације, врсте и величине имовине до културних и обичајних норми  које су карактеристичне за то поднебље и које у многоме одређују и успостављају обрасце понашања. 

Моје мишљење је да треба да буду равноправна буду и мушка и женска деца, али је ситуација на Балкану патријархална од вајкада. Надам се да ће се кроз едукације променити свест људи да свако има право наслеђивања без обзира на пол – каже Деса Бабић из Ивања.

Наслеђивање и деоба имовине током историје у великој мери је зависила од тога да ли у породици има мушких или само женских потомака.

У мојој породици није било браће. Нас пет сестара смо поделиле имовину, земљу и кућу, равноправно, на пет једнаких делова. Имам сина и ћерку и поделићемо имовину на равне части, нема одвајања и син и ћерка ће наследити исто – истиче Биљана Новковић.

Један од проблема у нашим крајевима на који се често наилази  у поступцима наслеђивања јесу нерешени имовински односи, то јест, да се имовина још увек води на име сродника који одавно нису живи, па садашњи наследници и наследнице имају реалних потешкоћа код поделе имовине.

У мојој породици, нас четворо браће и сестара смо се заиста лепо договорили, али грешка датира још одавно, јер дедина имовина није благовремено преведена на мог оца, стричеве и тетке и онда смо ми, њихови потомци у ситуацији да то ни данас није регулисано – објашњава Деса Бабић.

Да су обичајне норме још увек јаче од законских потврђују и подаци о власништву над имовином, који још увек иду у корист мушкараца. Промена свести и навика је дуготрајан процес, али помака има.

Мислим да се временом ипак буди свест код људи да се жене стављају на своје место равноправно са мушкарцима – сматра Биљана Новковић.

Анализа одлука о наслеђивању показује да су највећи број жена које су се одрекле наследства у корист другог наследника, чак 55%, биле ћерке умрлог које су свој део наследства уступиле брату, затим мајке, које су се у 13% случајева одрекле у корист синова, а само у 2% поступака мајке су се одрекле наследства у корист ћерки.

#zeneinasledjivanje #ravnopravne

Подели на мрежама

Повезани чланци