Жене у МЗ Камена гора: Имовину треба равноправно поделити

Жене у МЗ Камена гора: Имовину треба равноправно поделити

Жене, данас у свету, имају једнака права као и мушкарци  у погледу образовања, планирања породице, права на рад као и права да за свој рад буду плаћене. Такође, жене имају једнака права, као и мушкарци, у поседовању имовине на своје име, права да наслеђују имовину и да са њом располажу. Иако пракса још увек не прати право у довољној мери, бар кад је у питању наслеђивање, помака има. Да би и женски и мушки потомци требало да равноправно наслеђују имовину, сматрају и жене из Камене Горе.  

Иако се традиција и обичаји временом мењају под утицајем различитих друштвених и економских фактора, дубоко уврежене културне норме често имају много већи значај него закони, па се више поштују и опстају. Такав случај је и са праксом наслеђивања, поготово у сеоским срединама.

Некад су стари увек говорили да имовина остаје сину, ви ћете да се удате, ви сте „туђа кућа“ и ја лично сам се одрекла у корист брата. У данашњем времену, мислим да не треба да се одричу, јер и син и ћерка су равноправни код оца и мајке. Имам два сина и ја их не бих могла раздвојити и кад бих имала неку имовину, ја бих поделила на пола – каже Росанда Кијановић из Камене Горе.

Када је пре 35 година дошла у Камену Гору, Ирина Глушчевић је затекла праксу да су имовину наслеђивали искључиво синови, али се од тада ситуација ипак променила.

Ја сам и онда, пре 35 година сматрала да женско дете треба да има свој део, али су ме убеђивали да то тако иде и да је тако вековима. Треба женско дете да има сигурност, како ће она да одлучи о томе, то је већ њен избор, али женско дете треба да има право, не зато што је женско, већ зато што је исто дете тих родитеља – истиче Ирина.  

Прихватање или одрицање од дела наследства који им по закону припада, требало би да буде слободан избор и женских и мушких потомака. Неретко, наслеђена имовина, жени може обезбедити њену и породичну егзистенцију.

У мојој породици нисмо имали рођене браће и нисам хтела да се отуђи имање на ком сам до двадесете године провела најбоље дане, радила и обрађивала ту земљу и треба то да пустим да пропада. Игром случаја, тамо где сам се удала немамо земљу, вратила сам се ту, држала сам овце и козе и малте не децу сам ишколовала од тога. Сад већ не морам да радим то, али хоћу да уживам у природи и оном што је Бог дао – прича Стана Недић из Камене Горе.  

Подела имовине уз заједнички договор за живота родитеља, сматрају наше саговорнице, могао би да буде један од начина да се наследство дели равноправно и уз мања неслагања наследника.

То би требало да се решава док су живи родитељи и да свако дете добије свој део и да се зна чије је шта. И овде у Каменој Гори, видим да има спорних момената и расправа и не може да се подели договором, већ долази до суда – додаје Ирина Глушчевић.

Жене на селу углавном мање поседују имовину. Према резултатима пољопривредног пописа из 2012. године, 18 % пољопривредног земљишта је у власништву жена, али се углавном ради о парцелама мањим од два хектара.

#zeneinasledjivanje #ravnopravne

Подели на мрежама

Повезани чланци