Жене у МЗ Коловрат: Сва деца би требало да наслеђују равноправно

Жене у МЗ Коловрат: Сва деца би требало да наслеђују равноправно

Шта су главни узроци да се жене у Србији одричу свог права на наследство у корист мушких сродника и зашто је важно да располажу имовином биле су неке од тема о којима су представнице Форума жена Пријепоља разговарале са женама из месне заједнице Коловрат. 

Имовину у Србији, према подацима Геодетског завода, и даље углавном поседују и наслеђују мушкарци. Од све имовине стечене наслеђем жене су власнице 40,4 % те имовине. У укупној имовини стеченој поклоном жене су власнице 36,3 %, а од све имовине стечене купопродајом жене поседују 43,7 %. Подаци потврђују досадашњу праксу да се жене углавном одричу наследства у корист мушких сродника.

Већином је такав менталитет народа да не треба испред брата узимати, да смо ми жене за туђе куће и да треба да бирамо где ћемо да одемо и шта ћемо да нађемо. Требало би да се договоре брат и сестра да може увек да дође и посети своју кућу, ако на пример није удата или је разведена, требало би да жена има свој део очевине – мишљења је Елдина Чоловић из Коловрата.

Сенада Зекић сматра да ако има шта да се наследи требало би наравно и женска деца да буду укључена и да добију свој део.

Ту их и закон штити и не узимају ничије, то су њихови родитељи остварили током живота и женска су деца њихова као и мушка.

Доминантни обрасци наслеђивања често доводе жене у ситуацију да немају имовину, што их чини економски зависним од својих партнера или других чланова породице.

Требало би та пракса и патријархалне норме да се промене и да није срамота прихватити се имовине која је наслеђена од оца или мајке. Жене када се прихвате наследства ипак имају неку заштиту и подлогу и храбрије су да одлучују током живота, да покрену неки посао и да не буду зависне од мужева и мушкараца – истиче Сехада Даутовић.

Надовезујући се на ову причу Сенада Закић додаје да се никад не зна се шта судбина жени може донети.

И у позним годинама многе жене се разводе, ако у међувремену нешто није стекла у тој брачном заједници, нема своју плату којом би обезбедила егзистенцију, а с друге стране и код родитеља је све поклонила брату, она нема где, сем на улицу. Тако да није добро ни одрећи се свега у корист мушких сродника, па уколико има шта да се подели, треба имати увек нешто своје и неку сигурност – додаје Сенада.

Међу главним узроцима одрицања жена права на наследство препознају се укорењене патријархалне норме које се тешко мењају, недовољна информисаност жена о својим правима, али и лошији економски положај жена.

#zeneinasledjivanje #ravnopravne

Подели на мрежама

Повезани чланци