АНКЕТА: Жене и наслеђивање – обичајно право и закони

АНКЕТА: Жене и наслеђивање – обичајно право и закони

Закони у Србији који уређују имовинске и наследне односе равноправно третирају жене и мушкарце. Међутим, обичајне патријархалне норме и обрасци наслеђивања и даље иду у корист мушких наследника и доводе до тога да мушкарци доминирају међу власницима земљишта и непокретности, нарочито у сеоским подручјима. Тема наслеђивања је тема о којој се ретко говори у јавности и која захтева посебну пажњу како би, жене схватиле да су равноправне са својим мушким члановима породице и тако  допринеле успостављању родне равноправности у овој области. 

Жене су искључиве власнице 25,6 % непокретности у Србији и сувласнице  у 12,8% непокретности у заједничкој својини показују подаци Републичког геодетског завода.

Ови подаци представљају просек, јер на северу земље у власништву жена је више од 50% некретнина, док у већини општина на југу Србије овај проценат не досеже ни до 20%. Већина имовине у нашој земљи стиче се наслеђивањем, а овако ниски проценти у корист жена последица су укорењених патријархалних образаца по којима се жене свог наследства одричу углавном у корист мушких сродника.

Подаци Извештаја Kомитета за елиминисање дискриминације жена (CEDAW) за 2017. годину показују да, иако жене чине половину законских наследника, чак 36% жена се одрекло наследства, углавном у корист мушких сродника. У 55% случајева жене су се свог дела наследства одрекле у корист брата, 13% у корист синова, а 2% у корист ћерки.

Према оцени Светског економског форума по питању законске регулативе и имовинских права жена и мушкараца, Србија заузима 39. место у свету, међутим реална ситуација говори другачије.

Резултати пољопривредног пописа из 2012. године, показују да 18,1% пољопривредног земљишта је у власништву жена, али се углавном ради о парцелама мањим од 2 хектара, а чак 85% жена на селу нема никакаву имовину на своје име.

Због овакве праксе, жене су често економски зависне од својих партнера или других чланова породице. Економска зависност сама по себи повећава ризик од доживљавања неког облика насиља.

Кроз пројекат „Жене и наслеђивање – патријархални обрасци и права“ који Форум жена Пријепоља, уз подршку UN Women спроводи скоро годину дана има за циљ да кроз едукације, правну подршку и информисање, оснажи жене да остварују своје право на наслеђивање.

Хтели бисмо да чујемо ваше мишљење о овој теми и зато вас позивамо да попуните анкету, која ће на нашем порталу бити доступна до 30. јануара. Резултате анкете искористићемо у истраживању које радимо. Ваши одговори су сигурни, а тајност података загарантована.

Подели на мрежама

Повезани чланци