Фокус група: Од 50.000 до 120.000 динара за послове у кући

Фокус група: Од 50.000 до 120.000 динара за послове у кући

Жене из Златиборског округа у обављању кућних послова и бризи о другим члановима породице дневно проводе између два и 12 сати, а цена за овај рад, када би био вреднован, требало би да износи од 50.000 до 120.000 динара, сматрају жене које су учествовале у фокус групи, коју је организовало Удружење Форум жена Пријепоља, у оквиру пројекта „Неједнака расподела послова старања – Неплаћени рад на плећима жена“.

На питање који су ваши свакодневни послови у кући жене из Пријепоља, Прибоја, Нове Вароши и Ужица, учеснице фокус групе, су скоро без изузетка навеле кување, прање, чишћење, пеглање, рад у башти и у пластеницима, брига о деци, брига о унуцима, старање о животињама,  кошење дворишта…У овим пословима жене  проводе од два до 12 сати дневно. Запослене и жене до 40 година, мање времена проводе радећи послове у кући, док незапослене и жене које живе на селу углавном проводе од осам до 12 сати дневно.

На питање ко још од чланова вашег домаћинства обавља послове у кући, од 14 жена две су одговориле „Нико“, а три жене да повремено неко од чланова породице обави неки посао у кући, у складу са својим могућностима. Други чланови породице, супруг и деца у обављању послова у кући проводе од један до три сата дневно.

Када би се ови послови равномерно распоредили, жене би имале више времена за себе и своје потребе. А како би га провеле жене су одговориле: у дружењу са породицом, у природи са пријатељима и пријатељицама, за читање књига, за своје хобије, за одлазак у позориште и биоскоп, спортске активности, за друштвене мреже…

Да су плаћени, послови у кући би требало да вреде минимум као једна просечна плата у Србији, док је више жена навело износ од 1.000 евра, јер за ове обавезе и бригу о другим члановима породице нема боловања, одмора и слободних дана.

Циљ пројекта  „Нејаднака расподела послова старања – Неплаћени рад на плећима жена“ Удружења Форум жена Пријепоља јесте да допринесе повећању видљивости  неплаћених послова старања који нису препознати у друштву нити валоризиовани.  Пројекат се реализује у оквиру пројекта „Родно одговорно управљање – Прерасподела неплаћеног рада“ Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена, уз подршку Владе Уједињеног Краљевства и Британске амбасаде.

Подели на мрежама

Повезани чланци