Кућни послови – Обавезе за жене, али без надокнаде

Кућни послови – Обавезе за жене, али без надокнаде

Скоро да нема разлике у количини обављања кућних послова жена које су стално запослене и оних које немају запослење. Кућне послове којима се не назире крај углавном обављају жене, а мушкарци за то време одмарају, кажу наше саговорнице из Ужица, Пријепоља и Потпећи.

Чишћење, пеглање, кување, распремање, рад са децом и брига о старима… послови су које углавном обављају жене, без да их било ко пита да ли оне то могу.  Најтеже им пада што ретко ко вреднује овај рад.

Не радим стицајем околности, домаћица сам. Поред кућних послова, бавим се и пољопривредом, чак стигнем и да обављам неке сезонске радове, рецимо идем да берем малину. И заиста, не знам колико може да траје мој радни дан, не може се то избројати. На крају кад седнеш и погледаш, муж кад дође с посла рекао би да ја уствари ништа нисам ни радила, толико се тај рад не вреднује – истиче Вера Чолић из Потпећи.

Вања Пушица из Пријепоља сматра да се рад мушкараца и женa много разликује.

Свака жена која живи на селу, а и ја сам једна од тих, има 20 сати дневно радних – додаје она.

У кућним пословима мушкарци ретко учествују.

Сматра се да је довољно што је он радио и дошао с посла уморан и сад мора мало да одмара, док  жена не – прва устане задња легне – каже Вера.

Горица Брковић Енић из Ужица каже да је ситуација таква јер су нас тако васпитавали и родитељи и додаје: 

Ја се трудим  да тако не васпитавам децу, трудим се да све послове обављају заједно.

И Вања каже да на сличан начин васпитава своју децу.

Никад нисам делила послове на мушке и женске. Ја имам три ћерке и гледала сам да променим те предрасуде.

Да би неплаћени послови жена били видљивији и самим тим више и вредновани доприноси Форум жена Пријепоља кроз пројекат „Неједнака расподела послова старања – Неплаћени рад на плећима жена“. Пројекат се реализује у сарадњи са Агенцијом Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена, уз подршку Владе Уједињеног Краљевства и Британске амбасаде.

Подели на мрежама

Повезани чланци