Женe више од мушкараца обављају кућне послове

Женe више од мушкараца обављају кућне послове

Запослене или не, послове у кући углавном више обављају жене него мушкарци. Са дипломом или без, од скоро сваке жене се очекује да не заборави своју традиционалну улогу: да скува, очисти, испрати, дочека. Једини начин да жене буду растерећене је да све те послове поделе са мушкарцима, закључују жене из Прибоја.

Након што обаве посао за који примају плату, жене одлазе кући да наставе да раде, али надокнаде за тај посао нема. Подужи је списак обавеза које их вакодневно дочекују.

Прво их чека да спреме ручак, ако већ нису спремиле унапред. Сређују веш, дечије ствари, припремају децу за школу. Ако иду на посао, морају да се припреме за сутра. Мислим да жена у кући ради 80 одсто више него мушкарци. Ја сам радила 27 година у фирми, али сам све кућне послове радила као да нисам запослена – каже Нада Нестороовић.

Ситуација се можда мало поправља, сматра Љиљана Жарковић, али већину послова и даље обављају жене.

Мора да се заврши све око стоке, вртова и у домаћинству да се скува доручак, ручак, вечера. Када је више деце, онда је и компликованије. Треба спремити децу за школу. Мушкарац оде на посао, врати се, мало изађе, а жена углавном нема ни времена да негде изађе – додаје она.
Већина жена кука да не може, а опет узима већину тих послова на себе. Ја сам морала, да мог мужа уведем у све послове око куће, али ипак већи терет је на жени – каже Вера Пријовић.

Пропусти се направе и у самом васпитавању мушке и женске деце.

Дечаци морају да знају да и они морају да учествују у целокупном домаћинству да би то напредовало. Ми ипак још каскамо за тим европским стандардима, требаће нам времена да их стигнемо – додаје Љиљана.

Примера добре праксе, иако ретких, ипак има.

Живим са мужем на селу, нисмо запослени ни у једној државној фирми, бавимо се пољопривредом, имамо неку своју мини фарму. У све те послове укључени смо заједно и подједнако, што се тиче послова и у кући и напољу – каже Суада Ахметагић из прибојског села Крајчиновићи.

Проблемом неплаћених послова жена бави се и Удружење Форум жена Пријепоља кроз пројекат „Неједнака расподела послова старања – Неплаћени рад на плећима жена“. Циљ пројекта је да се  допринесе повећању видљивости  неплаћених послова старања који нису препознати у друштву нити валоризиовани  и да се покрене јавна дискусија о овој теми, уз подршку Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена, Владе Уједињеног Краљевства и Британске амбасаде.

Подели на мрежама

Повезани чланци