Kurban Bajram – Značaj, običaji i vjerovanja

Kurban Bajram – Značaj, običaji i vjerovanja

Sa izlaskom sunca u nedelju nastupa jedan od dva najveća i najradosnija praznika muslimana – Кurban Bajram, koji se u narodu naziva i Hadžijski, budući da u tom periodu traje hodočašće hadžija svetim mestima u Saudijskoj Arabiji. Bajram traje četiri dana, a vernici i vernice jedni drugima ovaj praznik čestitaju rečima „Bajram šerif mubarek olsun“, što znači neka bude čestit i blagoslovljen Bajram.

Islamski vjernici i vjernice širom svijeta Kurban Bajram obilježavaju 10. Zul-hidžeta po Takvimu, islamskom vjerskom kalendaru, odnosno dva mjeseca i 10 dana nakon obilježavanja Ramzanskog Bajrama. Kako je lunarna hidžretska godina za 10 ili 11 dana kraća od solarne, Bajram svake godine dolazi 10 ili 11 dana ranije nego prethodne godine.

Kurban znači žrtva, a njom se izražava zahvalnost Bogu na blagodatima, ali se nastoji steći i božja milost. Klanje kurbana je propisano Kur‘anom svakom domaćinu koji je u mogućnosti izdvojiti novac za njegovu nabavku.

U suri El Kevser u Kur’anu se kaže: “Mi smo ti, uistinu, mnogo dobro dali, zato se Gospodaru svome moli i kurban kolji…” 

Kurban Bajram se naziva još i Hadžijski, jer se tada završava glavno godišnje hodočašće Kabe u Meki, što je jedna od pet osnovnih propisanih vjerskih obaveza za punoljetne muslimane i muslimanke, koji to sebi mogu da priušte.

Tumači Kur‘ana kažu da treba obratiti pažnju da prije imperativa o prinošenju žrtve, stvoritelj spominje da je mnoga dobra čovjeku dao, pa kažu da je i sam kurban zapravo samo dio našeg imetka, onog „mnogog dobra“ koje nam naš stvoritelj daje, a koje mi žrtvujemo kako bi udijelili onima kojima je to najpotrebnije, pokazujući i iskazujući da je ono što odvaja čovjeka od drugih bića baš humanost – ističe Hamza ef. Rovčanin.

Za kurban se mogu žrtvovati ovca, koza, krava i kamila, i to najbolje jedinke oba pola tačno određene starosti, a u našim krajevima najčešći izbor je žrtvovanje ovna, u znak sjećanja na iskušenje poslanika Ibrahima.

Žrtvujući kurban mi se prisjećamo velikog događaja iz istorije islama, kada je uzvišeni stvoritelj iskušao svoga poslanika Ibrahima, tako što mu je naredio da žrtvuje i prinese kao žrtvu svog sina Ismaila. On je na taj način samo želeo da iskuša vjeru i pokornost svoga poslanika Ibrahima. Kada je uvidio riješenost i spremnost svoga poslanika i čovjeka kome je dao titulu svoga prijatelja da žrtvuje ono što mu je bilo najvrijednije i najdraže, on je zamijenio tu žrtvu u poslednjem trenutku tako što mu je poslao žrtvenog ovna – objašnjava efendija Rovčanin.

Kurban Bajram je blagdan samilosti i humanosti.

U danima kada osjećamo ljepotu bajramskog zajedništva, vrijeme je da razmislimo ima li neko u našoj okolini ko je usamljen, ima li neko da je gladan. Treba da se sjetimo riječi božijeg poslanika i miljenika Muhameda koji kaže: „Nije pravi vjernik onaj koji zanoći sit, a zna da je njegov komšija gladan.“ U ovim odabranim danima mubarek Kurban ili Hadžijskog Bajrama mi se međusobno posjećujemo, a posebno naglašavam da treba obići one sa kojima nismo u dobrim odnosima. Treba pobijediti svoj ego, jer ovi dani predstavljaju pobjedu nad svojim egom, sebičnošču i gordošću – ističe Rovčanin.

Pripema slanih i slatkih jela je svakako nezaobilazan segment pretprazničnih dana.

Naše stare su ni od čega pravile nešto. Uvijek se u kući imalo šećera i ulja, a orasi u ovom kraju izuzetno dobro uspijevaju. Tu svoju vještinu su prenijele i na mlađe naraštaje. Pored baklave, koja je kraljica bajramske slatke trpeze, ja obično napravim kadaif, tradicionalnu poslasticu od tankih rezanaca, koji se i sprema za neke izuzetne prilike. Tu su i hurmašice, sutlijaši, ekšijaši… Često se sprema halva uoči Bajrama, pa je ima na bajramskoj trpezi, a tu su u posljednje vrijeme i ledene kocke, oblande i razni drugi kolači i torte – kaže ugledna domaćica Sabiha Dacić iz Prijepolja.

Na Bajram se spremaju i tradicionalna slana jela.

Spremaju se sogan dolme, sarme, pirijani, meso na pari, razne vrste pita i mantija, ali većina nas koji koljemo kurbane spremimo nešto od tog mesa – ističe Sabiha Dacić, dodajući da je posebna čar praznika u tome što okuplja porodicu, pa mu se raduju svi – od studenata koji za ovaj dan dolaze svojim kućama, do starih deda i nana, koje za ovaj praznik obilaze svi potomci i rođaci.

Bajramu se posebno raduju djeca, jer pored slatkiša dobiju i razne poklone i novac, ali pokloni se razmijenjuju i među odraslima.

Moja rahmetli majka je govorila: „Sine, poklon je i caru drag!“ Čak i caru koji ima sve može se nešto pokloniti što će ga obradovati, jer poklon može da bude i lijepa riječ, lijep poziv ili čestitka, važno je da je od srca – zaključuje Sabiha.

Kurban Bajram traje četiri dana, a islamski vjernici i vjernice jedni drugima ovaj praznik čestitaju riječima „Bajram šerif mubarek olsun“, što znači neka bude čestit i blagoslovljen Bajram.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *