Multikulturalnost i interkulturalnost: Komunikacija je ključna u razumevanju drugih

Multikulturalnost i interkulturalnost: Komunikacija je ključna u razumevanju drugih

Drugima ne bi trebalo da sudimo na osnovu prvog utiska, već bi konačnu procenu morali da donesemo na osnovu razgovora, zaključak je radionica na temu “Multikulturalnost i interkulturalnost” koju je Forum žena Prijepolja organizovao za đake Prijepoljske gimnazije, Bakije – hanuma medrese i Tehničke škole.

O borbi protiv predrasuda i stereotipa i koji su načini da život sa drugimа i drugačijima učinimo kvalitetnijim, đaci tri srednje škole učili su od trenera Demira Mekića, koji se temom ljudskih prava, sa fokusom na mlade, bavi više od jedne decenije. Govoriti sa drugima, slušati i odgovarati, neki su od zaključaka do kojih su došli đaci nakon završene radionice.

Ova radionica nam je mnogo pomogla da proširimo svoja znanja o diskriminaciji, da imamo malo bolji pogled na svet i okruženje u kojem se nalazimo – kaže Ilhan Kokor iz Tehničke škola Prijepolje

Amra Kaljić iz Prijepoljske gimnazije kaže da joj je važno što je naučila pojmove poput interkulturalnosti i multikultralnosti, a koji će joj mnogo značiti u svakodnevnom životu.

Ljudima ne treba da sudimo na osnovu prvih informacija koje čujemo o njima – smatra Almesa Kurtović iz Bakije – hanuma medrese.

Komunikacija je ključna u razumjevanju, ali đaci primećuju da u praksi ona često izostaje.

Radionice sa prijepoljskim srednjoškolcima i srednjoškolkama organizovane su u okviru projekta „Mediji i raznolikost“ koji finansira Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO.

Подели на мрежама

Повезани чланци