На годишњицу смрти народног хероја – Пријепоље брани Валтера

На годишњицу смрти народног хероја – Пријепоље брани Валтера

Удружење бораца, потомака и поштовалаца НОР 1941-1945. године општине Пријепоље полагањем цвећа на бисте у Парку народних хероја, обележило је 78 година од погибије народног хероја Владимира Перића Валтера. Борби за очување револуционарних традиција била је посвећена и редовна годишња скупштина Удружења, на којој је усвојен Извештај о активностима у прошлој и програм активности за ову годину.  

Окупљање у Парку народних хероја, из Удружења бораца, потомака и поштовалаца НОР-а назвали су и својеврсним протестом, због иницијативе да се једна од главних улица у Пријепољу, међу којима је и Валтерова, преименује у улицу Светог краља Владислава. Да се нека друга улица назове по краљу Владиславу у Удружењу немају ништа против.

Али, имамо против тога да се мења улица једне легенде којој се диви читав свет. Ево, поменућу само Кину и шта за њих значи Валтерово име – истакао је председник Удружења бораца, потомака и поштовалаца НОР 1941-1945. године Милан Лучић, који је подсетио све присутне на Валтеров лик и дело.

Антифашистичко наслеђе угрожено је и нападнуто ревизијом историје, истакао је дугогодишњи новинар и радник у култури Милан Цмиљановић. Зато је предложио да се покрене иницијатива „Пријепоље брани Валтера“.

Да је среће, ми би данас у Пријепољу имали Валтеров музеј, који би не само био мали део тог дуга који је Валтер направио и према Пријепољу и према отаџбини, већ сигуран сам у то и једна велика развојна шанса туризма и економије Пријепоља. Ми уместо тога, морамо сада да бранимо и ово што је остало, да бранимо сваки назив, да бранимо сваку бисту, јер ко зна каква још времена у овом времену зла долазе. Ко је некада могао посумњати да ће се рушити бисте Народних хероја по Југославији – рекао је у обраћању присутнима Милан Цмиљановић.

Он је подсетио на још једну иницијативу за преименовање Валтерове улице. Након Титове смрти, у Србији је деловао Координациони одбор при Републичкој конференцији социјалистичког савеза радног народа Србије за очување Титовог имена и дела. Било је то време када су многе улице на простору бивше Југославије добијале име по доживотном председнику.

Скупштина општине Пријепоље је 1985. године упутила предлог том Одбору да се главна пријепољска улица преименује у улицу Маршала Тита. Стигао је одговор, цитирам дословце „Такво скидање имена легендарног народног хероја Валтера је чак и неукусно“. Предложено је Скупштини општине да у Пријепољу Маршалу Титу да неку другу улицу или трг.

О очувању антифашистичког наслеђа у Пријепољу било је речи и на редовној годишњој скупштини Удружења, на којој усвојен и Извештај о активностима у прошлој и програм активности за ову годину. У прошлој години, Удружење бораца, потомака и поштовалаца НОР-а организовало је 23 активности у Пријепољу и реализовало и 27 посета пријатељима у окружењу који су обележавали значајне годишњице. Надају се да за све што планирају неће изостати подршка Општине, као што је био случај у претходне две године.

Подели на мрежама

Повезани чланци