Друштво

,

Жене

Општина Чајетина предњачи у области родне равноправности у Златиборском округу

Општина Чајетина је добар пример локалнe самоуправe која одговорно планира и ради у области родне равноправности. Ова општина је једна од ретких која је увела родно одговорно буџетирање, а управо се припрема за израду Локалног акционог плана за родну равноправност за наредни период.

Савет за родну равноправност у општини Чајетина формиран је 2009. године. Чланице и чланови Савета су веома активни и стратешки раде на побољшању положаја жена.

Сад радимо са Свис про, а код Сталне конференције општина и градова ћемо тражити одређена средства и помоћ. Ми имамо идеје, али треба нам помоћ како да најбоље спроведемо тај план. У претходном периоду ми смо ангажовали предаваче за родно одговорно буџетирање, које је уведено у општини Чајетина – каже Бранкица Рајовић из Савета за родну равноправност.

У рад Савета су од самог почетка укључене активисткиње организација цивилног друштва које најбоље препознају потребе жена и које својим активностима највише иницирају промене и доводе до равноправнијих политика у локалним срединама.

Када смо оснивали Савет, пратећа активност је била јавно заговарање и између осталог да се види колики је проценат учешћа жена, тада је проценат био већи. Било је неколико месних заједница у којима је било председница, било је много више жена уопште у Саветима по селима. Шта се десило од тада? Па можда баш то што је наша помоћ нестала, али има увек интересовања. Стална улога Савета би можда требало да буде да се настави континуиран рад јер кад се повећа учешће жена у Саветима, осети се квалитет – истиче Зорица Милосављевић, чланица Савета и председница Удружења “Златиборски круг”.
Улога цивилног друштва јесте да стално инсистира на овим темама. То јесте процес и не можемо одмах очекивати решења, али корак по корак, да стално вучемо горе, ка напретку, ка промени и та промена полако долази и ја мислим да негде већ јесте видљива – додаје Ивана Миливојевић чланица Савета за родну равноправност.

Од седам чланова, у Савету за родну равноправност општине Чајетине два су мушкарца.

Мислим да је врло важно да мушкарци и жене буду у истом тиму, за исти циљ. Не реагују исто већ се допуњују и онда је то најбоље – закључује Бранкица Рајовић.

Једна од иницијатива Савета за родну равноправност јесте да се у општини Чајетина почне обележавати Дан сеоских жена, 15. октобар, које чине велики део становништа у 17 месних заједница ове Златиборске општине.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *