Друштво

,

Жене

Састанак Форума жена Пријепоља у Ужицу: Учешће жена у политичком животу ствар правичности

Жене примећују различите проблеме у својим срединама од мушкараца и боље препознају потребе свих грађана и грађанки. А да би ти проблеми и потребе жена били видљиви и препознати у процесима одлучивања и решавања потребно је учешће жена на местима одлучивања, један је од закључака састанка одржаног у Ужицу у оквиру пројекта „ЕУ за ЖЕНЕ Златиборског округа“.

Положај жена у друштву је неравноправан и даље владају стереотипни ставови и предрасуде по којима је жени место у кући, истакнуто је на састанку који је Удружење Форум жена Пријепоља организовало у просторијама Регионалне развојне агенције „Златибор“ у Ужицу, за жене из Ужица.

Жене присутне на састанку, су навеле и негативна лична искуства у покушајима да се активирају и допринесу променама у својим заједницама.

Ти можда не мораш да будеш инжењер да би одређеном тематиком владао, информишеш се и припремиш се. То је прво што њих изненади када једна жена презентује проблем и решење. А онда се изненаде одакле теби времена да се тиме бавиш и зашто се ти тиме бавиш – истиче Бојана Костовић која је покушала у свом насељу да организује акцију чишћења једног неуређеног дела.
Жена као жена може много да утиче, нарочито у својој заједници. Свака жена зна где је проблем, свака жена зна којој породици је потребна помоћ за разлику од председника савета месне заједнице. Нарочито треба укључити младе жене, ја нисам млада, али бих се укључила да помогнем тим младим женама и да их покренем да се изборе за своја права и за своју заједницу – истакла је Сузана Сунајко и додала да свака жена мора да се ослободи и да има самопоуздање и каже себи ја то могу.

Ужице је први пут у својој историји, ове године на изборима, добило градоначелницу. Женама које су политички активне није лако ни у једном граду Златиборског округа.

Мушкарци сматрају да су богом дани, да је исправно оно што они раде и замисле, а жене су у неком другом плану. Десет пута је теже женама у политици, него мушкарцима. Просто, то је Балкан, то је нешто што се подразумева, а не би требало тако да буде – каже Мирјана Рацић, одборница у Скупштини града Ужице.

Жене треба да се укључе у решавање проблема у својим заједницама и да се боре за оно што им је битно јер је то, између осталог, и ствар правичности, истакла је председница Удружења Женски центар из Ужица.

Веома је важно да жене имају свест о томе да имају право на доношење одлука, али да то право никад не прати нека лагодност. Борба за права је увек тешка, али то не треба да их обесхрабри, треба да гледају примере других жена и шта су све успеле – нагласила је Радмила Гујаничић председница Удружења Женски центар Ужице.
Ја лично сматрам да ми тренутно градимо свет који желимо да оставимо нашој деци. Јесмо ли сигурни да желимо овакав свет да оставимо, нашим кћеркама, снајкама? – пита се Бојана Костовић.

Састанак посвећен политичкој партиципацији и женском активизму у Ужицу организовало је Удружење Форум жена Пријепоља  у координацији са Женским центром Ужице, у оквиру пројекта „ЕУ за ЖЕНЕ Златиборског округа“ и уз подршку Европске уније, Амбасаде краљевине Норвешке у Београду и Балканског фонда за демократију немачког Маршаловог фонда САД.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *