Жене

Жена на местима одлучивања у Прибоју нема довољно – Присутна жеља да се ствари промене

Жена на местима одлучивања у Прибоју нема довољно, а глас жена најмање се чује у сеоским месним заједницама где су већином у Саветима месних заједница мушкарци, неки су од проблема који су изнети на састанку одржаном у Прибоју. Састанак је организовало Удружење Форум жена Пријепоља у сарадњи са Удружењем „Сачувајмо село“ из Прибоја у сусрет Међунардном дану жена са села 15. октобру.

Колико је жена на местима одлучивања у општини Прибој и на који начин жене могу да се укључе у процесе доношења одлука, још увек многим женама из ове општине није довољно познато. Жеља за новим знањима улива наду да ствари ипак могу бити боље у будућности.

Мислим да су жене у нашој општини мало заступљене на местима одлучивања. Оно мало што их има, нешто и раде, али нису ни оне свемоћне – каже Вера Пријовић.

Суада Ахметагић сматра да жена уопште нема и да би требало да их буде на местима одлучивања.

Ако их и има, оне су невидљиве. Требало би да их буде више, поготово у месним заједницама где би једино жена могла да се конкретно посвети решавању проблема. Мушкарци увек нешто заобилазе, оду у политику, а мислим да жене сваки проблем пре решиле од мушкарца – додаје она.  

Начин да мењају ствари у својој заједници, присутне жене на састанку виделе су у укључивању у Удружење „Сачувајмо село Прибој”. Ипак, за веће промене у друштву неопходно је да их има и на местима где се доносе одлуке.

Важно је јер жене носе све кућне проблеме, које много боље знају шта треба жени у месној заједници, да ли су то вртићи, тротоари, расвета – каже Нада Несторовић.

Један део одговорности за мало жена на местима одлучивања, Вера Пријовић види и у самим женама.  

Треба жене мало покренути, као што то ради Удружење “Сачувајмо село”, тада би све било другачије.

Жеља да буду активне и да својим идејама допринесу развоју заједнице, присутна је код многих жена.

Ја желим да се укључим у ту целу причу, па поведем и дете на састанке кад немам где да га оставим. Имам четворо деце и желим да они сутра имају неки лепши и другачији свет – каже Љиљана Жарковић.

Жељу да се укључи у јавни живот има и Суада Ахметагић.

Има ту много жена које би се укључиле, поготово у мом селу у МЗ Крајчиновићи, где ми и не знамо ко нам је председник Месне заједнице ни да ли постоје одбори и како то функционише.

Много је проблема у месним заједницама које жене примећују, а које нико не решава. Нада и Љиљана напомињу да у Прибојској Бањи и Потпећа нема шеталишта, расвете, путева..

Састанак посвећен политичкој партиципацији и женском активизму у Прибоју организован је у оквиру пројекта „ЕУ за ЖЕНЕ Златиборског округа“и уз подршку Европске уније, Амбасаде краљевине Норвешке у Београду и Балканског фонда за демократију немачког Маршаловог фонда САД.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *