Друштво

,

Жене

Удруживање жена је важно јер мења целу заједницу

Удруживање жена и њихов заједнички рад на решавању проблема, идеја je коју би жене требало чешће да спроводе у пракси, jедан је од закључака дводневног семинара на Златару „Јавно заступање у локалној заједници и како да проблеми жена постану решиви“. На семинару су присуствовале жене из Пријепоља, Прибоја, Ужица и Чајетине.

Укључивањем жена у рад савета месних заједница и осталих тела у локалној самоуправи, значајно се побољшава квалитет живота свих грађана и грађанки. Због тога је важно удруживање и едукација жена, а семинар “Јавно заступање у локалној заједници и како да проблеми жена постану решиви“ управо доприноси креирању таквог друштва. Колико су удруживање и сарадња значајни, свестан је и председник општине Пријепоље Владимир Бабић, који је на почетку семинара поздравио учеснице.

Много ми је драго да се овакви семинари догађају и што сте ви једна група храбрих жена која се одважила да мења ствари у својој локалној заједници, јер није лако бити жена у политици – истиче председник општине Пријепоље Владимир Бабић.

Тренутна политчка ситуација далеко је од идеалне, сматра тренерица на семинару Биљана Малетин. Али, важно је да жене створе амбијент у којем би се ствари мењале.

Ми живимо у земљи која је високо партократизована, а партије су престале да буду животне. Кад гледате споља, партије служе да се неко запосли, корупција је страшно висока и само мала група људи која је у партији или се креће око ње има користи. Ми сад живимо високи конфликт у заједници – ми прoтив вас, позиција против опозиције.. тако да у једној тако затегнутој атмосфери ми морамо поново да се вратимо на удруживање грађана и грађанки, да се просто вратимо корак уназад, да се вратимо у сопствене заједнице без политичких партија, јер оне  у овом тренутку нису део решења него део проблема – каже експерткиња за родну равноправност Биљана Малетин.

Учеснице семинара јединственог су става да би требало да буде више жена на местима одлучивања.

Сматрам да би требало да буде више младих жена на местима одлучивања, да би села боље напредовала, а на млађима свет остаје – става је Вера Чолић из Потпећи.

Зашто баш жене да буду на местима одлучивања, Горица Брковић Енић из Ужица објашњава:

Жене више гледају шта је добро за децу, за нас жене, како би се осећале сигурно у друштву или тој средини, док се мушкарци више фокусирају на неке ствари које су женама често небитне.

Слично мишљење дели и Вања Пушица из Пријепоља, која је 4,5 године била председница Савета месне заједнице Косатица.

Не бих да се мушкарци нађу увређени, али жене имају више осећаја за промене у селу, за потребе свих. Мушкарци то гледају у неком свом мушком фазону, нема везе што је лош пут јер он има џип и може да прође.

Семинар „Јавно заступање у локалној заједници и како да проблеми жена постану решиви“, Удружење Форум жена Пријепоља организовало је у оквиру пројекта „ЕУ за ЖЕНЕ Златиборског округа“, који се реализује уз подршку Европске уније, Амбасаде краљевине Норвешке у Београду и Балканског фонда за демократију немачког Маршаловог фонда САД.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *