Друштво

,

Жене

Промоција политичке партиципације жена у Чајетини

Да својим ангажовањем жене могу да допринесу промени и побољшању квалитета живота жена у локалној заједници, потврђују активне жене из Чајетине. На иницијативу жена из Рожанства, уз подршку руководства из општинске управе, ово село је добило свој вртић.

Другим састанком у општини Чајетина Удружење Форум жена Пријепоља је наставило активости на промоцији политичке партиципације жена Златиборског округа на местима одлучивања и значају женског активизма.

Жена много више труда и упорности мора да уложи у односу на мушкарце да би до неког допрли њени захтеви, потребе, размишљања…Најбитније је кренути од месне заједнице. У наредном периоду, Савет за родну равноправност општине Чајетина ће кренути са кампањом да више жена укључимо у рад месних заједница – каже одборница у СО Чајетина Горица Мијаиловић и додаје да су жене заступљене у Већу и Скупштини, али да се мора радити у саветима месних заједница.

Жене немају времена да се баве политиком, едукацијом, учењем због обавеза које носи живот на селу, међу којима су брига о деци, породици сматра Наташа Ристовић из Савеза сеоских жена Чајетине.

Мушкарци треба да се укључе у све послове да би знали колико је женама тешко у кући, а жене би могле да нађу време за себе, ако би на пример вртићи радили дуже, јер многе жене раде по сменама тако да то представља проблем – истиче Ристовић.

Да удруживањем и заједничким ангажманом могу да се остваре промене, показале су жене из села Рожанство које су успеле да обезбеде вртић за своју децу.

Рожанство је село које живи, имa доста младих, има деце и мајке су се организовале и у разговору смо се договориле да пошаљемо допис општини Чајетина и вртићу и уз једну добру комуникацију, успеле смо да отворимо вртић у селу – истиче Горица Мијаиловић и напомиње да су удруживања жена много важна јер онде где не може једна жена да допринесе промени, ситуација се мења када се окупи више жена.

Савет за родну равноправност општине Чајетина препознао је рад и ангажман жена окупљених у Савезу сеоских жена Чајетине за чије потребе ће бити израђен сајт. Економско оснаживање жена корак је ка бољем положају у друштву и већој укључености у друштвени живот.

План је да се направи сајт где би били производи свих жена понуђени на онлајн продаји јер свака жена има неки свој производ који ће на овај начин бити доступан већем броју купаца – каже Бранка Александрић из Савеза сеоских жена Чајетине.

Састанак у Чајетини организовало је удружење Форум жена Пријепоља у оквиру пројекта „ЕУ за ЖЕНЕ Златиборског округа“, који се реализује уз подршку Европске уније, Амбасаде краљевине Норвешке у Београду и Балканског фонда за демократију немачког Маршаловог фонда САД.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *