Radionica o interkulturalnosti: Živimo li jedni s drugima ili jedni pored drugih?

Radionica o interkulturalnosti: Živimo li jedni s drugima ili jedni pored drugih?

Dijalog je ključan u svakom nerazumevanju, zaključak je radionice na temu “Multikulturalnost i interkulturalnost” koju je Forum žena Prijepolja organizovao za đake Ekonomsko - trgovinske škole.

Živimo li jedni pored drugih ili jedni sa drugima, koliko smo spremni da prihvatimo druge i drugačije? Odgovore na ova pitanja đaci Ekonomsko – trgovinske škole mogli su da saznaju na radionici “Multikulturalnost iinterkulturalnost” koju je organizovalo Udruženje Forum žena Prijepolja.

Ne suditi drugima na osnovu pretpostavki i onoga što je vidljivo samo na prvi pogled, stalno učiti o drugima, biti radoznao, put je do društva koje neguje vrednosti interkulturalizma. Dijalog je ključan u svakom nerazumevanju, zaključili su đaci Ekonomsko – trgovinske škole nakon završene radionice.

Ova radionica nam je pomogla da steknemo novo iskustvo, da kod ljudi uvek prepoznajemo ono dobro i da ih ne osuđujemo po nekim stvarima što rade i da sa njima ostvarimo komunikaciju – kaže učenica Ekonomsko – trgovinske škole Hana Mušović.

Slično misli i Biljana Puzović, a Milica Ružić dodaje:

Mislim da ću ovo znanje svakako primeniti. Mislim da je imati predrasude krajnje nepristojno i da je to nešto čega svi treba da se klonimo, jer u predrasudama nema ništa dobro.

Svoje znanje iz ove oblasti na radionici je preneo trener Demir Mekić, koji se temom ljudskih prava, sa fokusom na mlade, bavi više od jedne decenije. Ovakve radionice dobra su prilika da u okviru vannastavnih aktivnosti đaci na neformalan način uče o pitanjima koja su važna za suživot u multikultralnoj sredini kakvo je Prijepolje.

Ova tema je veoma bitna za naše učenike, jer smatram da oni kroz formalno obrazovanje ne mogu baš da dobiju tu celinu šta znači interkuluralnost i multikulturalnost. Kada sam im rekla da dolazi Demir i koje će teme biti, oni su me pitali a šta je to, ali su bili zainteresovani da dođu na radionicu. Oni su željni znanja i smatram da je Demir njima zaista na pravi način preneo to znanje, kaže pedagoškinja u Ekonomsko – trgovinskoj školi Jasmina Mušović.

Radionica je organizovana u okviru projekta „Mediji i raznolikost“ koji finansira Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO.


Подели на мрежама

Повезани чланци