Radionica za učenice Bakije – hanume medrese: Multikulturalnost i interkulturalnost su vrednosti koje moramo negovati

Radionica za učenice Bakije – hanume medrese: Multikulturalnost i interkulturalnost su vrednosti koje moramo negovati

Pojmovi poput interkulturalnosti i multikulturalnosti često se koriste u govoru, аli njihova primena u svakodnevnom životu puna je izazova. Кako bi put od teorije do praktične primene bio lakši, važno je da se razumevanje ovih pojmova pre svega proširi među mladima. Upravo sa tim ciljem, Udruženje Forum žena Prijepolja je u Bakije – hanuma medresi za učenice ove škole organizovalo radionicu na temu „Multikulturalnost i interkulturalnost“.

Poštovanje različitosti i uvažavanje drugih i drugačijih, temelji su jednog demokratskog društva. Svoje znanje iz ove oblasti na radionici je preneo trener Demir Mekić, koji se temom ljudskih prava, sa fokusom na mlade, bavi više od jedne decenije.

Mi smo pričali o interkulturalnosti i multikulturalnosti, to su neki pojmovi koje mi prepoznajemo, ušli su u svakodnevni govor, ali mislim da razumevanje i senzitivnost na te pojmove malo izostaje. Ono što sam ja primetio radeći sa ovom grupom je da veoma dobro razumeju poentu toga i interkulturalne komunikacije i vrlo su raspoložene da rade nešto konkretno povodom toga – kaže Demir Mekić.

Upravo je cilj radionica bio promocija interkulturalizma, njegovo predstavljanje kao vrednosti naše zajednice.

Za mene ova radionica predstavlja dosta novog znanja koje stičemo van škole. Te infromacije koje smo naučili uz pomoć vas će nam biti dosta značajne u daljem školovanju i životu, jer se ovde u ovoj školi obrazujemo islamski, pored naših opštih predmeta, ove radionice će nam dosta pomoći – utisak je I mišljenje učenice Nejre Husović.

Slično misli i Šejla Burović.

Znala sam dosta o ovim temama, međutim, nisam znala toliko dobro da objasnim i nekom lično prenesem to znanje. Sada mi je sve mnogo jasnije. Multikulturalnost je nešto što je zajedničko određenim kulturama, dok nam interkulturalnost ukazuje na različitosti koje nas razdvajaju, ali nije loša.
Prijepolje je jedna multikulturalna sredina kojoj vrlo malo fali da bude interkulturalna u smislu da komunikacija između etničkih zajednica bude još bolja. Mislim da je ovo što radimo prvi korak ka tome, da prvo radimo sa mladima pa onda da idemo dalje da na neki način promenimo zajednicu u kojoj živimo – zaključuje Demir.

Radionica je organizovana u okviru projekta „Mediji i raznolikost“ koji finansira Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO.


Подели на мрежама

Повезани чланци