Ramazanski Bajram – Završetak posta i praznik solidarnosti

Ramazanski Bajram – Završetak posta i praznik solidarnosti

Sa završetkom mjeseca Ramazana u kome su se islamski vjernici i vjernice od zore do zalaska sunca uzdržavali od jela, pića, tjelesnih užitaka, ružnih misli i dijela, nastupa jedan od dva najradosnija praznika muslimana – Ramazanski Bajram.

Ramazanski Bajram traje tri dana, a počeo je molitvom – Bajram namazom, koji se u prijepoljskim džamijama ove godine klanjao u 5 sati i 47 minuta, uz poštovanje svih mera prevencije u cilju zaštite od korona virusa.

Lijepo je da na Bajram namaz povedemo i mlađe članove svoje porodice, da zajedno sa njima klanjamo, a nakon tog obaveznog dijela, slijedi obilazak rodbine, komšija, prijatelja. Narod naših prostora praktikuje i obilazak mezarja, kako bi se sjećali svojih umrlih, za njih proučili dovu i zamolili uzvišenog Allaha za oprost njihovih grijeha – kaže Admir ef. Gojak, imam džamije u Velikoj Župi.

Bajramu su prethodile temeljne pripreme i uređivanje džamija, dvorišta, kuća, ali i priprema tradicionalnih poslastica

Taj jedan dio jeste čišćenje avlije, kuće, raspremanje… Drugi dio je spremanje halve. Običaj je da u svakoj muslimanskoj kući zamiriše halva uoči Bajrama. Jedan od najtradicionalnijih običaja jeste pravljenje baklave. To je tradicija i slast za sve ukućane – kaže Ajla Gojak, profesorica islamske pedagogije.

Običaj je da se na bajramskom ručku okupe svi članovi porodice.

Što se tiče slanih jela, supa je obavezno predjelo. Često se sprema dolma, burek i druge pite, sutlijaš, kadaif, baklava, tulumbe, hurmašice – dodaje Ajla.

Bajram karakteriše jačanje porodičnih, prijateljskih i komšijskih odnosa, koji se obnavljaju kroz posjete i čestitanje Bajrama uz tradicicionalni pozdrav.

Osoba koja dođe nekom u posjetu nazvaće selam. Nakon što mu se na selam odgovori, reći će: „Bajram mubarek olsun“. Osoba kojoj je čestitan Bajram odgovoriće: „Allah razi olsun“. Nakon toga uslijedi lijepi razgovor, razgovor kojim učvršćujemo naše prijateljske, rodbinske i komšijske veze. Naravno, sve to proprati i lijepo posluženje – objašnjava Admir efendija Gojak.

Prvo se posjećuju najstariji članovi porodice, kako bi im se na taj način ukazalo poštovanje. Bajramu se posebno raduju djeca, zbog običaja da se najmlađi daruju novcem ili bajramskim poklonom. Prvi dan Ramazanskog Bajrama je po verovanju i dan kada se spušta Božija milost postačima, koji su se kroz post učili solidarnosti, razvijali osjećaj zajedništva i jačali svoj karakter.

Подели на мрежама

Повезани чланци