Медији

Romski medijski servis – Odgovor na nedovoljno i stereotipno izvještavanje o Romima

Romska nacionalna zajednica u Srbiji je najsiromašnija, najnižeg obrazovanja, ali i najbrojnija, sa oko 150 hiljada stanovnika, podaci su posljednjeg popisa stanovništva. Romi se susreću sa brojnim preprekama na putu ostvarivanja svojih ljudskih prava, a jedno od njih je i informisanje na maternjem jeziku. Primjer dobre prakse je pokretanje Romskog medijskog servisa.

Jedan od razloga zbog čega pripadnici i pripadnice romske nacionalne zajednice ne ostvaruju svoja prava i u 80% slučajeva iz sistema obrazovanja izlaze već tokom osnovne škole leži u činjenici da su nedovoljno informisani, jer ne postoji dovoljno medijskih sadržaja koji su im namjenjeni.

Iako smo mi najveća nacionalna manjina u Srbiji, nas u medijima nažalost nema nigde. Mnoge druge nacionalne manjine imaju svoje polučasovne emisije na lokalnim, pa i na nacionalnim televizijama. Kada su Romi u pitanju, to nije slučaj. Zbog toga smo mi pokrenuli Romski medijski servis, koji će svojim sunarodnicima pružati sve potrebne informacije, kako bismo poboljšali kvalitet života Roma u Beogradu, ali i celoj Srbiji – kaže glavni i odgovorni urednik Romskog medijskog servisa Ilija Stojanović.

Romski medijski servis se svojim sadržajima obraća prije svega mladim Romima i Romkinjama.

Od mladih kreću te neke promene i sa njima najviše treba da se radi. Najveći akcenat stavljamo na obrazovanje, odnosno edukaciju – ističe menadžerka Romskog medijskog servisa Biljana Jovanović.

Ona dodaje da su dominantne teme o kojima Romski medijski servis izvještava afirmativne mjere prema Romima prilikom upisa srednjih škola i fakulteta, a koje su bile aktuelne tokom septembra i oktobra. Svakodnevno su prisutne teme o ostvarivanju prava, stanovanju, zdravstvu, svemu što je od važnosti za zajednicu.

Romski jezik je u Srbiji standardizovan 2013. godine, međutim postoji dosta izazova u njegovoj primjeni.

Postoje mnogi dijalekti. Svako romsko naselje ima svoj dijalekt, govore drugačije. Uprkos tome, mi se svi u suštini razumemo. Da li se na alejskom hleb kaže “maro” ili na gurbetskom “manro” – jedno slovo je manje bitno, važno je da se svi mi razumemo – ističe Stojanović.

Nacionalni mediji o Romima izvještavaju uglavnom stereotipno.

Nažalost to je uglavnom samo neka crna hronika, gde se ističe da je Rom pretukao tog i tog, da je ukrao 10 m kabla ili bakra… Ne govore njihove inicijale, kao kad izveštavaju o drugim prestupnicima, već uvek istaknu da je u pitanju pripadnik ili pripadnica romske zajednice, što doprinosi njihovoj stigmatizaciji – kaže glavni i odgovorni urednik Romskog medijskog servisa.

Pored informisanja na romskom jeziku, Romski medijski servis stalno radi na edukaciji pre svega mladih pripadnika i pripadnica ove zajednice, a trenutno su aktuelne obuke za medijsko izvještavanje i vršnjačke edukacije o prevenciji maloljetničkih brakova.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *