Снежана Јаковљевић: Послови неге и старања које жене обављају у кући морају бити препознате и кроз буџет

Снежана Јаковљевић: Послови неге и старања које жене обављају у кући морају бити препознате и кроз буџет

Неплаћени рад представља све оне активности које жене обављају, а за које нису плаћене: чишћење куће, чување и подизање деце, баштованство, брига о старима. Жене око 20 одсто свог времена проводе радећи неплаћене послове, што је двоструко више од мушкараца, а та бројка је у руралним срединама и већа.

Време које се троши на рад у домаћинству и нези има велики утицај на могућности запошљавања жена, економску независност и учествовање у слободним активностима. Неплаћени послови старања су великог обима и често надокнађују непостојање услуга старања у друштву.

Статистике показују да жене проведу два пута више времена  у обављању послова у кући, за послове старања издвајају 4,5 сата недељно, док мушкарци проведу 2 сата недељно. Када би се на месечном нивоу обрачунала плата за те послове, жене би зарађивале више од 700 евра бруто, а мушкарци око 600 евра. Поента је да друштво препозна те послове важне за заједницу и да направи неке услуге за које би се издвојила средства из буџета, а које би обухватиле те послове старања и бриге, а који су сада неплаћени. Ти послови у некој мери сметају женама да буду активније на тржишту рада, јер неке жене због болести родитеља или деце остају код куће, а могле би да раде ако бисмо имали ту услугу покривену кроз буџет као јавну услугу – каже Снежана Јаковљевић из Удружења жена Пешчаник из Крушевца.

Удружење жена Пешчаник је заједно са Форумом жена Пријепоља, међу девет удружења из Србије која се проблемом неплаћеног рада баве у оквиру пројекта „Родно одговорно управљање“ Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена, у сарадњи са Координационим телом за родну равноправност и Британске амбасаде, а који се финансира из Фонда за добру управу Уједињеног Kраљевства. Удружење жена Пешчаника у оквиру овог пројекта бави се и анализом услуге геронтодомаћица.

Један од програма који показује како је нешто што је посао старања може да се претвори у плаћену услугу је геронтодомаћице. Једна од активности на нашем пројекту је анализа тог програма на нивоу Крушевца. Покушаћемо да сазнамо колико је та услуга добра у овом тренутку, колико задовољава потребе корисника и корисница, какво је њихово мишљење о томе, колико су задовољне геронтодомаћице и да ли та услуга, с обзиром да се она сад ради пројектно, да ли она може да буде стална услуга која би се финансирала из буџета – појашава Снежана.

Неплаћени рад жена и равномерна расподела послова препозната је и у Националној стратегији за побољшање положаја жена и у поглављу 19 Социјална политика и запошљавање, у оквиру ког Србија усклађује правне тековине са Европском унијом.

Подели на мрежама

Повезани чланци