Друштво

,

Жене

Жене на местима одлучивања за квалитетнији живот свих у заједници

Подједнака заступљеност мушкараца и жена на местима одлучивања је питање правде. Будући да жене чине половину грађанства треба да заузимају и половину места у парламенту, локалним скупштинама, саветима месних заједница... Каква је ситуација у општинама југозападне Србије и шта треба учинити да се глас жена чује у креирању јавних политика сведочиле су жене из општина Пријепоље, Прибој, Нова Варош и Ужице на дводневном семинару на Златару.

Жене из Пријепоља, Прибоја, Нове Вароши и Ужица, учеснице дводневног семинара, сведочиле су о разликама у животима жена и мушкараца у окружењу, недовољном учешћу жена у одлучивању и неопходној родној равноправности у свим сферама друштвеног живота. Док се на доношење новог Закона о родној равноправности у Србији  чека деинституционализовани су сви претходно остварени резултати, истакла је Биљана Малетин, тренерица на семинару.

Ми заправо живимо историјски моменат у коме се јасно види да кад не ради парламент, кад не раде институције система онда је свеједно ко у њему седи, жене или мушкарци. Не бих рекла да је проблем у женама и да оне неће, већ у систему који је у овом тренутку, овакав какав је. Мени се чини да и у Србији и на планети имамо све већи број ангажованих жена у различитим областима. Жене устају да причају о животној средини, јавне личности говоре о позицијама жена у свим сферама друштва. Отварају се нове теме, новинарке, глумице, професорке универзитета, жене са села се удружују, жена са инвалидитетом…Јако много ангажмана, али је проблем што је са друге стране систем који не дозвољава да се те теме пробију, да се проблеми решавају у складу са вредностима које прописују та удружења – истиче експерткиња за родну равноправност Биљана Малетин.

Укључивањем жена у рад савета месних заједница и осталих тела у локалној самоуправи, значајно се побољшава квалитет живота свих грађана и грађанки. Оно што је добро за жене добро је и за читаво друштво.

Жене више гледају да ли имају превоз, да ли деца имају неку помоћ до школе или ако су социјално угрожене породице, да им обезбеде боље услове за живот – каже Рада Милићевић из Прибоја.
Жене више препознају шта недостаје у заједници него мушкарци. Жене су борбеније и више истрају у свом остварењу циља – сматра Снежана Безаревић.
Жене другачије виде свет. Наравно, и мушкарци раде и доприносе друштву, али исто тако и жене могу допринети побољшању друштва у коме живимо – став је Сенаде Зекић из Пријепоља.

Једна од тема којом су се учеснице семинара бавиле је и јавно заступање, које је веома важно када желимо да мењамо јавне политике, начине деловања и  утичемо на веће укључивање жена у политички живот. Зашто је важно да буде више жена на местима одлучивања?

Што више окупљања, подстиче да се жене више активирају, да боље размишљају и отворе прозор у свет – каже Рада Милићевић.

Снежана Безаревић сматра да би се жене активирале, потребна је већа подршка породице, месне заједнице, државе..целог окружења.

Има много тих малих корака које можемо да направимо, а да онда наше окружење корак по корак, постане другачије. Одговорни смо и можемо да очекујемо одговорност од других тек онда када се сами ангажујемо – закључује Биљана Малетин.

Семинар „Јавно заступање у локалној заједници или како да проблеми жена постану решиви“,  Удружење Форум жена Пријепоља организовало је у оквиру пројекта „ЕУ за ЖЕНЕ Златиборског округа“, који се реализује уз подршку Европске уније, Амбасаде краљевине Норвешке у Београду и Балканског фонда за демократију немачког Маршаловог фонда САД.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *