Медијима из Прибоја и Новог Пазара и ове године највише новца из буџета општине Пријепоље

Медијима из Прибоја и Новог Пазара и ове године највише новца из буџета општине Пријепоље

И ове године, стручна комисија за оцену медијских пројеката проценила је да пројекти медија из Новог Пазара и Прибоја највише могу допринети остваривању јавног интереса из области јавног информисања у општини Пријепоље.

Тако је Информативном центру Прибој, од девет милиона расподељених за информисање у овој години, определила 2 милиона 860 хиљада динара за пројекат „Пријепољски мозаик“. Подсећамо да је овај медиј прошле године из буџета општине Пријепоље добио приближну суму новца – 2 милиона 900 хиљада динара за пројекат „Хроника Пријепоља“.

Санџак телевизија из Новог Пазара, у односу на прошлу годину, добила је 210 хиљада динара више новца и њен пројекат „Пријепољска хроника 3“ ове године из буџета општине Пријепоље биће финансиран са 2 милиона 310 хиљада динара.

Трећи медији са највише опредељених средстава је из Пријепоља – портал Пријепоље Инфо, коме је за пројекат „Информисање јавности о активностима локалне самоуправе са освртом на пољопривреду и сеоски туризам – шансе развоја општине Пријепоље“ опредељено 700 хиљада динара. Овај портал један је од четири медија из Пријепоља која су добила средства из буџета општине Пријепоље. Иако најмлађи медији од свих, стручна комисија проценила је да је његов пројекат бољи од пројеката Телевизије Форум, Полимља и портала ПП медиа, којима је опредељено по 500 хиљада динара. Портал Пријепоље Инфо регистрован је пре годину дана у АПР-у, а уредница портала је Мирјана Теодоровић.

Телевизији 5 плус из Ужица, за пројекат „Спорт у Пријепољу“, опредељено је 560 хиљада динара, Санџачкој новинској агенцији Сана 500 хиљада динара за пројекат „Пријепољске мулимедијалне новине“. Са 450 хиљада динара финансираће се пројекат „Фељтон: Културна блага муслимана Пријепоља“ Издавачке установе Ел Келимех из Новог Пазара. ТВ Златар из Нове Вароши је за пројекат „Златарска хроника“ додељено 120 хиљада динара.

Стручну комисију за оцену медисјких пројеката ове године чинили су медијски радници Драган Љељен, Џенис Шаћировић и Сеад Тртовац. Решење о образовању стручне комисије општина Пријепоље донела је 26. августа ове године.

Пошто у Решењу нису наведене биографије именованих чланова, питали смо гугл. За Драгана Љељена у обајвљеној вести на ПП медиа из јуна ове године наведена је функција да је помоћник председника општине Прибој за односе са јавношћу и рурални развој. Џенис Шаћировић је асистент и докторант на Департману за правне и филолошке науке Универзитета у Новом Пазару. Председник је Скупштине Матице Бошњака Санџака и главни и одговорни уредник Ревије „Санџак“. Редовни је члан НУНС-а. Сеад Тртовац, који је био члан комисије и прошле године, је дипломирани правник и секретар Интернационалног универзитета у Новом Пазару. Прошле године покушали смо да добијемо одговор у ком је новинарском удружењу овај медијски радник, али Тртовац није одговорио на наша питања.

Питали смо представнике новинарских удружења Локал преса, Независног удружења новинара Србије и Независног удружења новинара Војводине да ли знају ко су медијски радници изабрани да буду чланови стручне комисије у Пријепољу. Стигли су одговори да не знају и да се годинама уназад у многим општинама игноришу њихови предлози за чланове стручних комисија.

У Белој књизи конкурсног суфинансирања коју су медијска и новинарска удружења издала 2016. године, указали су на многобројне проблеме, израдивши притом и препоруке како би се они могли решити. У њој се наводи да стручне комисије морају бити већински састављане од кандидата које су предложила новинарска и медијска удружења, а постоје дуже од три године, наравно, под условом да такав предлог постоји. Генерално, важно је водити рачуна о евентуалном сукобу интереса међу члановима стручне комисије, односно предвидети прецизне механизме за разрешавање тог сукоба, наводи се у Белој књизи.Закључак је да је избор представника нерепрезентативних удружења у стручне комисије од стране локалне самоуправе најчешће сигнал за могуће нерегуларности и неправилности, а по правилу га прати нетранспарентност процеса.

Подели на мрежама

Повезани чланци